Weetjes

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 31. Dechtire, de dochter van Maga en Cathbad, een keltische druïde, viel in slaap, nadat ze op haar bruiloft een vlieg had ingeslikt. Daarop droomde ze dat de god Lugh haar vertelde dat ze in een vogel moest veranderen en mee moest gaan met hem. Een goddelijk verzoek kon ze niet weigeren. Pas drie jaar later kwam ze terug met een kind, Cuchulainn; een belangrijke held in vele Keltische mythologieverhalen.

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 32. Ninsun was een Mesapotaamse godin met letterlijk het uiterlijk van een koe. Zij was als godin in staat mensen goddelijk te inspireren en geheimen in hun dromen te openbaren.

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 33. Phobetor of Phantasos? Wie van de broers van de Griekse god van de gewone dromen, Morpheus, deed nou de mooie dromen en wie de nachtmerries? Het laat zich raden, Phantasos was degene van de fantasierijke symbolische dromen.

Mythologie en slaap

Phobetor of Phantasos? Wie van de broers van de Griekse god van de gewone dromen, Morpheus, deed nou de mooie dromen en wie de nachtmerries? Degene die met zijn naam al naar angsten fobieën verwijst, Phobetor, naam de nachtmerries voor zijn rekening.

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 35. Ook de Noren kennen een godin van de nacht, genaamd Nott. Zij bestierde een strijdwagen gedurende de nacht.

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 36. Terwijl zoonlief, Aether, overdag zorgt voor fel licht, stopt moeder Nyx haar man Erebus 's nachts toe, waardoor het donker word. Gelukkig is zusje Hemera er 's ochtends weer om de duisternis weg te vegen. Een mooie familieverklaring voor het fenomeen dag en nacht volgens de oude Grieken.

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 37 Als je een goede nachtrust wilt hebben, moet je volgens de Chinese mythologie een offer van thee of wijn brengen aan de godin Chuang-Mu. Zij is de godin van de bedden en slaapkamer en alles wat daarin plaats vindt.

Ik zat even te dutten

De ramp waarbij de Exxon Valdez ontzettend veel olie verloor voor de kust van Alaska wordt toegeschreven aan menselijke fouten, waarbij slaapgebrek een rol heeft gespeeld.

Ik zat even te dutten

De kernramp in Tsjernobyl wordt wel eens toegedicht aan slaapgebrek.

Slaap en kunst 1

Slaap en kunst 1 Gaetano Gandolfi, Josef's droom (1790)

Slaap en Kunst 2

Slaap en Kunst 2 Giulio Romano, Droom van Hebuca (jaartal onbekend)

Slaap en Kunst 3

Slaap en Kunst 3 Paul Gauguin, De Droom (1897)