Weetjes

Hoe hoger je klimt

Hoe groter de hoogte waarop men zich bevindt, des te groter is de slaapverstoring. In het algemeen, als men boven de 4 kilometer komt, treedt echte slaapverstoring op. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof en daarmee veranderende ademhaling. Gemiddeld past men zich in 2 a 3 weken aan een hoogteverandering aan.

Beweeg regelmatig, slaap regelmatig

In het algemeen, regelmatige lichaamsbeweging vergemakkelijkt en draagt bij aan slaap. Echter, af en toe sporten of sporten vlak voordat men naar bed gaat, maakt in slaap vallen juist moeilijker.

Met z'n tweeën is fijner

Uit onderzoek blijkt dat mensen die gescheiden zijn, hun partner verloren hebben of op een andere manier hun relatie hebben beëindigd, vaker slapeloosheid rapporteren.

Zoals de waard is.

Uit een onderzoek is gebleken dat 80% van de ondervraagde personen denkt dat mensen soms of vaak voorgeschreven slaappillen misbruiken.

Je blijft er wakker bij

Cafeïne wordt vaak de meest populaire drug van de wereld genoemd. Over de hele wereld consumeren dagelijks cafeïne. In koffie, maar ook in thee, cacao, chocolade, sommige frisdranken en medicijnen

Hoe lang slaap jij?

In het algemeen kunnen gezonde mensen toe met zeven tot negen uur slaap per nacht. Sommige mensen kunnen prima met zes uur toe en geen tekenen van vermoeidheid of slaperigheid vertonen. Aan de andere kant zijn er mensen die tien uur per nacht nodig hebben.

Post-lunch dip in je slaap

Als gevolg van natuurlijke schommelingen in ons lichaam, zijn er twee momenten op de dag waarop men zich moe voelt. Eenmaal om 2uur 's nachts en om 2uur 's middags. Deze natuurlijke afname in alertheid is een belangrijke oorzaak van de post-lunch dip

Een negen tot vijf baan is zo gek nog niet

Volgens het Internationale Classificatie Systeem van Slaapstoornissen lopen mensen in ploegendiensten meer risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en maag, lever- en darmproblemen.

Slapend groot worden

Pasgeboren kinderen slapen in totaal tien en een half uur tot achttien uur per dag met onregelmatig wakker zijn voor periodes van twee tot drie uur.

Duttende pubers

Er zijn verschillen in de mate waarin mensen behoefte hebben aan tukjes. Slechts een deel van de volwassenen en kinderen doet regelmatig een dutje. Bijna alle pubers hebben de behoefte om een dutje te doen. Dit komt doordat ze 's nachts te weinig slaap krijgen.

Snurkende Amerikanen

Snurken is de grootste oorzaak van slaapverstoring in Amerika. Voor 90 miljoen Amerikanen wordt men door gesnurk wakker gehouden, waarvan 37 miljoen echt regelmatig wakker ligt.

Dromende dieren?

Men weet nog steeds niet of dieren gedurende hun REM slaap ook dromen. Dit zal waarschijnlijk ook nog wel even duren, zo lang we het de dieren niet kunnen vragen.