Weetjes

Mythologie en slaap

Als je volgens de oude Grieken bij het altaar van Asclepios slaapt, kun je gebruik maken van zijn genezende dromen. Artsen gebruiken de Esculaap, vernoemd naar deze god, nog steeds om aan te geven dat zij kunnen genezen.

Mythologie en slaap

Volgens de Maya's werden zij 's nachts als zij sliepen bewaakt door Balams. Echter, deze nachtelijke Jaguar-geesten beschermen een dorp alleen als er vier Acuntuns (stenen godenbeeldjes) aanwezig waren: op iedere hoek van het dorp een.

Mythologie en slaap

De Grieks mythische figuur Orpheus wilde zijn overleden liefde Eurydice uit de onderwereld halen, maar stuitte op de driekoppige hellehond Cerberus. Gelukkig was Orpheus een begenadigd muzikant en zong hij dit monster in slaap om zo bij Eurydice te komen.

Mythologie en slaap

De Oude Romeinen kenden een apart God voor slapende kinderen, die dezelfde naam draagt als een Caribisch eiland, te weten Cuba.

Mythologie en slaap

Volgens de Oude Grieken leefden in de laurierbomen nimfen genaamd de Daphnaiden, die het merendeel van de dag onder de schors van de boom slapen. Als de kust veilig is, komen ze daarvandaan en dansen met z'n allen om de boom.

Mythologie en slaap

Droomtijd, ook wel bekend als Tjukurpa, is de mythologie van de Australische Aborigines. Het is niet echt een tijd van schepping, maar meer een tijd van ordening. Hierin speelt het hedendaagse landschap een belangrijke rol. Belangrijke punten in het landschap vervullen belangrijke functies in de mythologie.

Mythologie en slaap

De godin met slangenhoofd, Heptet, waakte volgens de Egyptische mythologie over de slapende zielen van de overledenen totdat zij weer zouden opstaan.

Mythologie en slaap

De Griekse god Hermes was vroeger een klein boefje. Toen hij geboren werd en zijn moeder Maia in een grot lag te slapen, ging hij op avontuur uit en 'leende' een paar koeien uit de kudde van Apollo. Hij vermoedde dat Apollo dit niet fijn vond en wiste zijn sporen naar de grot. Apollo was inderdaad woedend, maar Hermes' vader Zeus kwam tussen beide en loste deze onenigheid op.

Mythologie en slaap

Volgens Japanse mythologie is er een plek waar je absoluut niet moet gaan slapen. Bij het plaatsje Nasu ligt een ven, waarin een pilaar staat waarin de godin Hoji woont, die je te grazen neemt zodra je daar gaat liggen dutten.

Mythologie en slaap

Scandinavische folklore verhaalt over Hyldemoer, de moeder aller Vlieren, die aan de voeten van baby's trekt tot ze krijsen. Dit doet ze als het wiegje gemaakt is van Vlierenhout, om de gekapte vlieren te wreken.

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 15. Volgens mythologie uit Zuidoost Aziƫ is het gedaan met de wereld, wanneer Kiak-Kiak ze duizend jaar heeft geslapen. Probleem hierbij is echter dat niemand meer weet, wanneer hij is gaan slapen.

Mythologie en slaap

Mythologie en slaap 16. Volgens Noorse mythologie zijn er twee mensen, Lif en Lifthrasir, die de wereld opnieuw moeten gaan bevolken, nadat Ragnarok deze verwoest heeft. Dit kunnen ze doen, omdat ze zich tot die tijd slapend hebben verstopt in de bossen van Hodimir.